Ikiaikainen perinnetieto ja NLP

10.01.2019 16:08 — Kirjoittanut Jaana KallioPermalink

Mielestäni NLP:ssa on paljon samaa kuin Havajilaisessa ikiaikaisessa ajattelussa. Havahduin siihen useampi vuosi sitten, kun luin Serge Kahili Kingin kirjaa Huna – havajilaista elämänviisautta. Hunan, Havaijin ikiaikaisen viisauden, menetelmät ovat yksinkertaisia, niin kuin NLP menetelmien myös. Havajilaisten menetelmien tausta-ajatuksena on, että  aivan kaikkea on mahdollista muuttaa, oma persoonallisuus mukaan lukien. Hunan elämänfilosofia on paitsi syvän henkistä, myös hyvin käytännönläheistä. Se mikä toimii, on myös oikein. 

NLP laajenee mallittamalla, niikuin se on syntynytkin. NLP:n piirissä on mallitettu sen alusta alkaen kaikkea, mitä toimii. Ja alue laajenee koko ajan. Sinäkin voit osaltasi laajentaa sitä. Mallittamisen perusharjoitukset opitaan jo NLP peruskurssilla (NLP Practitioner, 16 päivää).

Hunan ajatuksien mukaan ihmisen sisimmässä piilevä voima ja sen hyödyntäminen on yksi elämän ihmeellisimmistä ulottuvuuksista. Kun opit ymmärtämään energian syvintä olemusta, pystyt keskittymään tavoitteisiisi ja kohdistamaan huomiosi myönteisiin päämääriin. Voit luoda elämästäsi toiveidesi mukaista. Maailma on sellainen kuin ajattelemme sen olevan, ja luomme usein oman maailmamme alitajuisesti. Miksi emme siis tekisi sitä tietoisesti?

Itse olen usein miettinyt, että olenko minä maailmaa varten. Pitäisikö luottaa siihen, että tärkeät asiat tulevat minun luokseni. Monesti ne tulevat, että kun sallin sen ja olen itse valmis. Pitäisikö jotakin lähteä tietoisesti luomaan, vai odottaa otollisempaa hetkeä? Joka kerta tämä on syytä miettiä ja tunnustella intuitiolla, että mikä on paras nyt. Olenko siihen valmis? Vai pitäisikö odottaa vielä?

NLP auttaa ajatusmallien ja menetelmien avulla tiedostamaan, ja mitä tiedostamme, sitä meidän ja mahdollista käsitellä ja muuttaa. Jaanan kokemuksen mukaan vaikkea voi NLP:n avulla avulla käsitellä. Ei ole asiaa tai tilannetta, mitä ei NLP:n avulla voisi muuttaa edes jonkin verran itselle mielekkäämmäksi. 

Jos jotakin voi muuttaa, niin erityisesti omaa asennetta. Ja monesti kun muuttaa suhtautumistapaa tai näkökulmaa, niin asiat pyörähtävät eri suuntaan myös ympäristössä. Eli kun minussa jokin muuttuu, ei ympäristökään voi olla reagoimatta siihen. Ja kun hyväksyy tai irti päästää (antaa anteeksi, ei syytä tilanteesta enää ketään, ei itseä eikä muita) jonkin asian (vaikka pelon tai ahdistuksen), antaa se paljon tilaa omassa itsessämme. Tilaa, mistä voimme luoda uutta ja oman arvojemme mukaista. Tai antaa tapahtua – antaa elämän luoda meidän kauttamme. Että uskallamme olla vähän aikaa tyhjässä – kunnes tapahtuu jotakin uutta. Voimme ottaa sen avosylin vastaan, jos kun tunnemme sydämessä, että se on minulle tai meille hyväksi. Maailmamme on mielenkiintoinen.

Kuuntele itseäsi – ehkä NLP:hen tutustuminen tai Huna-kirja voi viedä omia ajatuksiasi eteenpäin. 

Monesti helpottaa kärsimystä, kun voi hyväksyä sen mitä on. Vaikka se olisi jotakin muuta, mitä odotimme. NLP:ssä on mallinnettu myös Buddhalaisia munkkeja. Joten ehdottomasti myös Buddhalaiset ikiaikaiset ajatukset ovat NLP:ssa läsnä. Ja ehkä monien muidenkin kansojen ikiaikaisia ajatusmalleja on mukana luonnostaan. Nehän ovat tavallaan jo kirjoitettu meihin, olemme kotoisin sitten mistä tahansa. Ja NLP:hen on mallinnettu sitä, mikä toimii.

Päätän nämä ajatukset Tyyneysrukoukseen (ehkä vähän toisin sanoin, mihin olet tottunut):

- Anna meille rohkeutta muuttaa asioita, joihin voimme vaikuttaa,     

ja voimaa hyväksyä asiat joihin emme voi vaikuttaa

ja viisautta erottaa nämä asiat toisistaan. -

Ja mitä parhainta alkanutta vuotta 2019!


Rakkaudellisin ajatuksin Jaana